Přemýšleli jste o tom, že byste se pustili do výroby vlastních marcipánových květin, ale nevíte jak na to? Pak je tento článek právě pro vás. Na následujících řádcích vám s výrobou marcipánových květin poradíme, a také se podělíme o pár tipů, jak si práci zjednodušit. Při práci s marcipánem je důležitá především trpělivost a dobře naplánovaný postup, aby výsledek co nejlépe odpovídal naší počáteční představě.
Jedlá ozdoba a dekorace pro každou příležitost
Květiny z marcipánu patří k oblíbeným ozdobám různých dortů a často jsou též používány i samostatně jako dekorace při slavnostních událostech. Mohou se stát zajímavým doplňkem svatební tabule nebo udělat radost oslavenci na jeho dortu. A samozřejmě jsou také vyhledávanou cukrovinkou, neboť výborně chutnají.
Modelování květin z marcipánu není snadnou disciplínou
Vyrobit květiny z marcipánu vyžaduje jistou dávku zručnosti a cviku. Nejtěžší je modelování růží, protože se skládají z více okvětních lístků, a tak je výroba těchto marcipánových květin časově náročnější. Doporučujeme začít jednoduššími tvary, na kterých si můžete dostatečně nacvičit práci s marcipánem a získat tak základní obratnost. Obvyklý postup výroby marcipánových květin je následující:
- marcipánovou hmotu vyválíme na sílu 1,5–2 mm
- s pomocí vykrajovátek (bez vroubkování) vytvoříme pět koleček na jednu marcipánovou kytičku
- jedno kolečko marcipánu stočíme jej do ruličky, abychom vytvořili střed marcipánové květiny
- u dalších koleček ztenčíme jejich okraj pomocí lžíce – tato část bude následně vždy nahoře
- při ztenčování stlačíme marcipán obrácenou stranou lžíce
- jednotlivá kolečka klademe na sebe kolem středu jako vrstvy a formujeme do podoby květiny
Několik užitečných rad
- V případě, že nemáte žádné zkušenosti s modelováním, postupujte od jednoduchých typů květin ke složitějším. Potřebnou zručnost získáte opakovaným zkoušením a modelováním. Pokud se hned na začátku pustíte do rozkvetlé růže, mohl by vás nedokonalý výsledek odradit od dalšího vytváření marcipánových květů.
- Doporučujeme před samotnou výrobou květin marcipánovou hmotu důkladně prohníst. Marcipán se zahřeje a změkčí do ideální modelovací konzistence.
- Než začnete květinu z marcipánu vyrábět, nakreslete si její podobu na papír – budete mít jasnější představu o její podobě. Díky kresbě také získáte přehled o jednotlivých dílech marcipánové květiny a ujasníte si postup tvorby.
- Aby jednotlivé díly držely tvar, je lepší udržovat marcipánovou hmotu spíše tužší. Pokud marcipán příliš změkne, bude jeho formování velice obtížné.
Když nejste spokojeni s výsledkem
Nedaří se vám vyrobit marcipánové květiny, se kterými byste byli spokojeni? Jestliže si myslíte, že je pro vás tvoření květin z marcipánu příliš těžké, tak si můžete ušetřit čas a objednat si některé z hotových ručně modelovaných marcipánových květin v našem e-shopu. O to více se pak můžete věnovat pečení dortu a jeho zdobení.
Hotové kytky z marcipánu, které u nás můžete koupit
V naší nabídce najdete řadu hotových květin z marcipánu, které si můžete ihned objednat – expedujeme okamžitě a bez prodlení. Kytky z marcipánu jsou hygienicky zabalené v ochranném obalu. Distribuujeme již od 1 kusu, jen je třeba počítat s cenou poštovného. Kytky z marcipánu po doručení stačí vybalit a můžete je rovnou aplikovat jako ozdobu na dort apod.